Λίγη Μαρία για το σπίτι παρακαλώ! – Τα ατου της Μοντεσσοριανής προσέγγισης στην καθημερινότητα

1-1-20-638

Ξεκινώντας το ταξίδι του γονιού λίγοι από εμάς έχουν εικόνα για τις διαθέσιμες εναλλακτικές στη παιδαγωγική του. Η αλήθεια είναι οτι το να εφαρμόσεις οποιαδήποτε παιδαγωγική αγουροξυπνημένος και γεμάτος φρουτόκρεμα συχνά φαίνεται χμ… ανέλπιστο;

Ωστόσο υπάρχει άπειρη τεχνογνωσία γύρω από το πως μεγαλώνεις έξυπνα, εφευρετικά, ήρεμα και ανεξάρτητα παιδιά. Μερικές φορές αυτό αγγίζει τα όρια της μανίας. Αν ανοίγεις βιβλίο για να αποφασίσεις σε ποιο ράφι θα βάλεις ποιο παιχνίδι, πιθανόν το παράκανες. Για τους υπόλοιπους όμως από μάς μπορεί να φανεί άκρως χρήσιμο να υιοθετήσουμε ένα μπούσουλα από ιδέες, εργαλεία και καλές συμβουλές για να κάνουμε τον χρόνο που περνάμε με τους μπόμπιρες στο σπίτι πιο εποικοδομητικό.

Γιατί Μοντεσσόρι όμως;

Γιατί είναι ένα μοντέλο που προσφέρει ήρεμη διαπαιδαγώγηση, βασισμένη στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Εν τέλει τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ενώ μαθαίνουν να είναι δημιουργικά. Αυτό τουλάχιστον είναι το πλάνο. Η αλήθεια είναι οτι αξίζει να διαβάσεις τα βιβλία της Μοντεσσόρι, μόνο και μόνο για να διαποτιστείς με την εξαιρετική αγάπη και τον θαυμασμό για την ανάπτυξη του παιδιού σου. Βοηθάει, ειδικά όταν χάνεις την υπομονή σου εκείνα τα άυπνα πρωινά.

ΠΩΣ;

Εδώ εσύ θα αποφασίσεις πόσο φανατικά μοντεσσοριακός είσαι. Μπορείς να ολοκληρώσεις μαθήματα εκπαίδευσης, να προμηθευτείς όλα τα απαραίτητα υλικά, να αλλάξεις τη διαρρύθμιση του δωματίου του μικρού σου και να γκαζώσεις μοντεσσοριανή παιδεία (με ειδικά σχολεία για μεγαλύτερα παιδιά). Ή μπορεί να είσαι όπως εγώ, που μου αρέσει να συλλέγω εργαλεία από δω και από κει χωρίς να βουτάω με το κεφάλι. Οι μοντεσσοριανές αρχές που μου φάνηκαν υλοποιήσιμες και χρήσιμες σε πακέτο για το σπίτι λοιπόν είναι οι εξής:

  1. Παρατήρηση. Αντί να βομβαρδίζω το παιδί με παιχνίδι και δραστηριότητες για να “απασχολείται”, παρατηρώ τι είναι αυτό που το ίδιο ενδιαφέρεται να κάνει και του δίνω ευκαιρίες να εξερευνήσει τον κόσμο στο ρυθμό του. Κάτι που εμείς θεωρούμε ασήμαντο και δεδομένο (ένα παράθυρο ή ένα κομμάτι ύφασμα), μπορεί να είναι πηγή άπειρης ψυχαγωγίας και μάθησης και έναν μικρό άνθρωπο. Ελευθερία κινήσεων στον μπέμπη λοιπόν!
  2. Τάξη. Μπορεί τα σκόρπια παιχνίδια να φαίνονται πια κομμάτι του ντεκόρ στο δικό μας μάτι, αλλά δεν διευκολύνουν καθόλου το μικρό να προσανατολιστεί και να βρει αυτό που θέλει. Στα πολύ μικρά αποσπούν την προσοχή και τα μπερδεύουν. Η Μοντεσσόρι υποστηρίζει οτι τα παιδιά έχουν πολύ δυνατή αίσθηση της τάξης και ανησυχούν όταν αυτή διαταράσσεται. Ευκαιρία λοιπόν να συμπεριληφθεί στην τακτοποίηση ντουλαπιών κουζίνας και το μικρότερο μέλος!( άσε που θα παίξει ντραμς με τις κατσαρόλες!)
  3. Φύση. Πόση φύση μέσα στην πόλη; Πολλή! Τα δέντρα στην πλατεία, τα φυτά στο μπαλκόνι, το νερό, ο πάγος όλα αυτά είναι φυσικά και αστείρευτα παιχνίδια. Και επειδή είμαστε τριγυρισμένοι από συνθετικά υλικά και συσκευές. θα μπορούσαμε να δώσουμε λίγη έμφαση σε κάνα ξύλινο παιχνίδι, ακόμα σε και σε ένα σακουλάκι με φασόλια ή στην υφή του πορτοκαλιού. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με το ορίτζιναλ και όχι την πλαστική απομίμηση. Προειδοποίηση: Ναι, θα λερωθούν.
  4. Ανεξαρτησία: Δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πράγματα για το παιδί, για να μάθει. Πόση παραπάνω χαρά έχει αν το ανακαλύψει από μόνο του; Δώσε εργαλεία, χρόνο και καλή διάθεση. Α! Και ενθάρρυνση, όταν δεν τα καταφέρνει. Ακόμα και αν δεν βλέπεις πρόοδο στην αρχή, μπορεί να χρειάζεται μια τροποποίηση στις συνθήκες (κάτι είναι πολύ άβολο, ή το παιδί είναι κουρασμένο), όχι μια λύση για το έργο του.
  5. Σεβασμός. Μίλα του όπως θα ήθελες να σου μιλάει. Μην αρπάζεις πράγματα από τα χέρια του, μην αρπάζεις το ίδιο από κει που κάθεται, μην διακόπτεις και μη φωνάζεις. Όσο γίνεται. Μάθε του ότι χρειάζεσαι τη δική του συναίνεση για να κάνετε κάτι μαζί. Και κυρίως : άσε τα ξέρω εγώ καλύτερα τι θέλει. Είναι ξεχωριστό ανθρωπάκι και όσο πιο πολύ θα το αφήσεις να ψάξει τον ήλιο με τα κλαριά του, τόσο πιο ψηλά και όμορφα θα είναι τα λουλούδια που θα ανθίσουν.

 

Πρός τέρψη του αναγνώστη και συνοπτικά σε infogrpahic5 ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ

 

Πηγή εικόνας: https://www.google.gr/search?q=%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%B9&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj3qvPTwPfTAhWEfxoKHdfpCXQQ_AUICigB&biw=1366&bih=657#imgrc=LhVFLx8xFY5ghM:

 

Εσείς τι σχολή παιδαγωγικής ασπάζεστε; Κάποια αγαπημένη τεχνική που μπορείτε να μοιραστείτε για να γίνουμε όλοι καλύτεροι γονείς τις Δευτέρες τα πρωινά;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s