Τα του…. τουτού (παιδί στο αυτοκίνητο)

Tο αυτοκίνητο ήταν το πρώτο μέρος που γνώρισε ο μονακριβός μου μετά το μαιευτήριο. Τον έβαλα περιχαρής στο καθισματάκι που είχα δεύτερο χέρι, το έδεσα, και ξεκινήσαμε. Κάτι δεν μου πήγαινε καλά όμως… σαν να κάθονταν κάπως ζουληγμένος, οι ζώνες δεν ρυθμιζόταν σωστά, το κεφαλάκι του έγερνε στο πλάι. Μετά από ώρες αυτοψυχανάλυσης στον γούγλη, λεπτομερή ανασκόπηση του εγχειριδίου οδηγιών, μερικούς πειραματισμούς  και τελικά αντικατάσταση του καθίσματος έλυσα το πρόβλημα. Ιδού λοιπόν η πλούσια γνώση.

1) Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης!!!! Όλα τα καθίσματα είναι διαφορετικά, εγκαθιστώνται διαφορετικά, είναι φτιαγμένα για διαφορετικά ύψη και βάρη και ηλικίες. Παίξτε με το κάθισμα όσο είστε ακόμα σε αυτόν τον χαρούμενο 9ο μήνα, για να μάθετε από που αλλάζει τι. Ποτέ δεν ξέρεις σε τι μέγεθος θα σου έρθει το πολυπόθητο πακέτο αγάπης.

hg10967a_specs072) Διαβάστε για τις οδηγίες ασφαλείας ΓΕΝΙΚΑ για το παιδί στο αυτοκίνητο. Φροντίστε το νεογέννητο να μην έχει το κεφάλι του ακουμπισμένο στο στήθος, ούτε πεσμένο με κλίση στο πλάι (κλείνει ο αεραγωγός! Συναγερμός!) Φροντίστε το παιδικό κάθισμα να εχει τη σωστή κλίση επάνω στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Αυτό είναι ζόρικο, γιατί η κατασκευή των αμαξιών διαφέρει, ωστόσο κυκλοφορούν ειδικά βρεφικά καθίσματα που δείχνουν πού είναι η σωστή κλίση. ->

3)Προσαρμοστείτε για το παιδί σας! Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν οτι δεν αναρωτήθηκα για του πρώτους 3 μήνες μήπως το τέλειο/ευρωπαικών προδιαγραφών/ ασφαλέστατο κάθισμα που είχα απλά δεν έκανε για το παιδί μου. Γιατί δεν έκανε. Ήταν πολύ στενό στο στέρνο (παροτι είμασταν μέσα στις προδιαγραφές βάρους). Συχνό πρόβλημα στα BESAFE, που είναι σκανδιναβική μάρκα και απευθύνονται προφανώς σε πιο μικρόσωμα μωράκια. Οπότε δοκιμάστε και να είσθε ευέλικτοι!

4)Ακολουθείστε οδηγίες ύψους/βάρους με ιερή ακρίβεια, γιατί τα καθίσματα δεν προσφέρουν ασφάλεια αν δεν χρησιοποιούνται σωστά! Μεγάλωσε;;; Αλλάξτε κάθισμα! Μην περιμένετε 2 χρόνια, 12 μήνες, τον παιδίατρο ή την κουμπάρα που σας υποσχέθηκε το παλιό της σε 2 μήνες.

5) Κρατείστε το παιδί γυρισμένο προς τα πίσω για τουλάχιστον 2 χρόνια.Ή μέχρι να φτάσει τις προδιαγραφές ύψους/βάρους. Βγάζω τη νοσηλεύτρια που κρύβω μέσα μου και σας λεω οτι σε περίπτωση σύγκρουσης ο παιδικός αυχένας είναι 5 φορές πιο ασφαλής εαν το μωρό κοιτάει πίσω (τα λέει και η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής). Είναι η διαφορά στην παράλυση και ένα απλό τράνταγμα. Στη ζωή και τον θάνατο.

6) Έχει βγει πρόσφατη οδηγία για τα καθίσματα –booster των πιο μεγάλων παιδιών. Κρατήστε τα προστατευμένα όσο πιο πολύ μπορείτε.

Τώρα θα μου πείτε καλά όλα αυτά, αλλά ο δικός μου κλαίει, δεν θέλει. Και ο δικός μου. Και τον έχω βγάλει εν κινήσει για να μην ουρλιάζει. Και έχει τύχει να βάλω το κάθισμα σε άλλο αμάξι και να μην φτάνει η ζώνη για να το κουμπωσει σωστά. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να είναι ΟΚ. Είναι λάθος μου ως γονιού. Είναι μια εξαίρεση που καλό είναι να μην συμβαίνει ποτέ.

Τι κάνουμε λοιπόν για να μην τ’ακούτε ΚΑΙ στο αμάξι;

Ν1 Καθρέφτης για το πίσω κάθισμα. Βλέπει τον εαυτό του, τα φώτα, τον κόσμο γύρω και απασχολείται. Κέρδος και αυτά τα 15 λεπτά.

914-brica-baby-in-sight-seesaw-pals-auto-mirror-for-in-car-safety-2

Ν2 Παιχνίδια. Ακόμα και δημιουργικά πράγματα όπως αυτό της εικόνας.title

Ν3 Στάσεις. Συχνές. Όσο πιο μικρό είναι και όσο πιο μακρύ το ταξίδι, τόσο περισσότερες. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες για το πόση ώρα μπορεί να μείνει το παιδί στο συγκεκριμένο κάθισμα χωρίς στάσεις.

Και κυρίως υπομονή. Και επιμονή. Και ζώνες για όλους. Και καλό ταξίδι!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s