Εσύ τι ράτσα μάνα είσαι;

Συνεχίζοντας την ζωολογική,αντι-δεοντολογική ανασκόπηση της  σχέσης γονέων παιδιών, έχω να καταθέσω εδώ τις 5 βασικές ράτσες μαμάδων που θα συναντήσεις, με βάση τα αντανακλαστικά, την εκπαιδευσιμότητα και την ιδιοσυγκρασία.

 

Η  σειρήνα

angry-1256467_640Με ουδό διεργεσιμότητος κάτω από το μηδέν, αυτή είναι η μαμά που διασιθάνεται και προβλέπει τον κίνδυνο από χιλιόμετρα. Το παιδί δεν κάνει να στέκεται, να κάθεται, να αγγίζει και να φωνάζει. Το λεξιλόγιο της αποτελείται κυρίως από επιφωνήματα άρνησης, ενώ η πίεση της έχει εγκατασταθεί μόνιμα κάπου μετά το 20. Για του λόγου το αληθές, δεν φταίει εκείνη. Συνήθως της τυχαίνει ο Ταρζάν της ζούγκλας για παιδί και φροντίζει να μπλέκει στους πιο απίθανους μπελάδες εαν μείνει δίχως επίοβλεψη για πάνω από 15 δευτερόλεπα. Ακόμα συχνότερα είναι μια δεινοπαθούσα μανούλα που πρόλαβε να περάσει από νοσοκομεία και λαχτάρες με το πλασματάκι της και το φυλάει σαν κόρη οφθαλμού.

 

Η εξτρεμίστρια

gluten-free-signΧορτοφάγος η ίδια, μπουκώνει το μικρό με τόφου και φακές, θηλάζει ακόμα και όταν δεν έχει πια γάλα,  και μετράει την ηλικία του παιδιού σε μήνες μέχρι να φτάσει 18 χρονών (216 μηνών). Το βάφτισε με το όνομα του άγιου που γιόρταζε την ημέρα που η θεία από το χωριό της είπε στο φλυτζάνι οτι θα κάνει αγόρι. Δεν το εμβολιάζει για να μη βγει ομοφυλόφιλος,αυστικό ή δυσλεξικό και πιστεύει οτι αυτά τα τρια είναι περίπου το ίδιο πράγμα. Κανείς πέρα από κείνη και τη μάνα της δεν αγγίζουν το παιδί, ειδικά αν είναι γυναίκες και παίζει να έχουν περίοδο. Η ρίζα του κακού πιθανώς βρίσκεται στο οτι έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στο facebook παρά στον παιδίατρο, πληροφορείται από μεσημεριανές εκπομπές και ο κοινωνικός της κύκλος περιορίζεται γεωγραφικά στο 1 χμ.

Το παντοπωλείο

backpacking-23788_640Αυτή είναι η πιο χρήσιμη και χρηστική μανούλα όλων. Έχει τα πάντα επάνω της σε στοκ 3 τεμαχίων τουλάχιστον. Είναι εκείνη που μοιράζει μωρομάντηλα και μπισκοτάκια στη παιδική χαρά, λευκοπλάστ με τα στρουμφάκια στον παιδίατρο,πλαστικά πιρουνάκια στην ταβέρνα και ζακετούλες στο πάρκο. Κυκλοφορεί ζωσμένη με αποσκευές για διαστημική αποστολή και έχει απάντηση για όλα. Ξέρει που , πως, πότε και πόση ώρα πρέπει να κοιμάται και να τρωει το παιδί, αν κουράστηκε ή οχι και πως θα μάθει να δένει τα κορδόνια του σε ηλικία 10 μηνών. Το χειρότερο; Την ώρα που το καμάρι σου ουρλιάζει και δεν μπορείς να το ηρεμήσεις, πλησιάζει, του λεει κάτι ξόρκια στο αυτί και αυτό χαμογελάει διάπλατα και ζητάει ευγενικά να πάει στην τουαλέτα. Όχι, δεν είναι προφήτης. Πιθανότατα είναι απλά πιο έμπειρη και έχει μεγαλώσει περισσότερα μικρά ανθρωπάκια.

Η χίπησσα ap2

(εγώ είμαι αυτή, χιχι)

Δένεται κόμπο με το μάρσιπο, κάνει ζογκλερικά με υφασμάτινες πάνες και κοιμάται παρέα με τα 3 παιδιά της σε ένα τεράστιο στρώμα στο πάτωμα. Τα μικρά αυτά έχουν ευφάνταστα ονόματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία και την ισπανική γλώσσα. Μέσα στη συζήτηση πετάει, δήθεν ανέμελα, όρους όπως montessori  και attachment parenting και σου δείχνει τις χειροποίητες κούκλες της κόρης της που φτιάχνουν απο ανακυκλωμένα υλικά. Στο σπίτι της δεν θα βρεις τηλεόραση, ενώ τα παιδιά της παίζουν με οικολογικά ξύλινα παιχνίδια (μέχρι να πάνε στους φίλους τους και να ξεκάνουν οτι πλαστική υπερπαραγωγή συναντήσουν εκεί). Ελαφρώς αλαφροίσκιωτη, προπαθεί πιθανότατα να αποδείξει στηις προηγούμενες γενιές οτι υπάρχει εναλλακτική στην παιδαγωγική που υπέστη η ίδια.

Η γκρίνια

sad-842518_640

Πάντα κουρασμένη, πάντα απελπισμένη, πάντα παραπονεμένη. Ο γιος δεν προφέρει καλά το ρ, η κόρη κοιμάται αργά, ο άντρας λείπει ταξίδι. Η πεθερά είναι ενοχλητική και η μάνα κουραστική. Το σπίτι μεγάλο και δεν προλαβαίνει να το μαζεύει. Η κουζίνα μικρή και δεν βολεύει να μαγειρεύει. Το σχολείο μακριά. Ο καιρός κακός. Η παιδική χαρά επικίνδυνη. Ο θηλασμός πονάει. Το γάλα σκόνη ακριβό. Το αφεντικό στη δουλειά μοχθηρό. Την ξέρετε. Σχεδόν όλες είμαστε αυτή η μαμά πριν τον πρώτο καφέ το πρωί. Αλλά κάποιες επιμένουν και μετά. Συνήθως τους φτάνει μια καλή κουβέντα και ένα χέρι βοήθειας, γιατί όντως ο άντρας λείπει ταξίδι και έχουν πνιγεί σε μια θάλασσα βυζόγαλα.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s